29 Mart 2013 Cuma

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI

Bu aralar yoğunluktan pek yazamıyorum. Hem iş, hem ev, hem çocuklar derken bütün zamanım uçup gidiyor.Hızla akıp giden zamanın ardından koşuyorum sanki. Ve bu yüzdendirki iki hafta önce yaptığım bu sarmaları ancak yazmaya fırsat bulabildim, benim minik kızım bir hafta boyunca yaprak sarması diye sayıkladıktan sonra nihayet bir pazar, sabahın altısında uyanıp kahvaltıdan önce alelacele bu sarmaları sarabildim, o yüzden pek nizami ve özenli olmadı ama lezzeti gayet yerinde idi, fakat maalesef Nisa her zamanki iştahsızlığı ile içinden dört taneyi zor yedi, yine de benim vicdanım rahat bir şekilde tamamladım günümü...

MALZEMELER
Yarım kg asma yaprağı
4 adet kuru soğan
1/2 çay bardağı zeytinyağı
2 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı sıcak su
Pişirmek için
Sarmaların üzerini geçecek kadar sıcak su
1/3 çay bardağı zeytinyağı
1/2 limon suyu
1/2 yemek kaşığı domates salçası
Not: Pişerken eğer yaprakların tuzu az ise damak tadınıza göre tuzda ekleyebilirsiniz.

HAZIRLANIŞI
Öncelikle yaprağımızın tuzunun çıkması için geceden (yada en az 1-2 saat) ıslatıyoruz. Sarmamızın içi için soğanlarımızı ince ince doğrayıp orta boy bir tencereye aldığımız zeytinyağımızla pembeleşinceye kadar pişiriyoruruz. Sonra üzerine yıkadığımız pirinçlerimizi ekleyip biraz kavuruyoruz ve salçamızı ekleyip 1-2 defa daha çevirdikten sonra tuzumuzu ve sıcak suyumuzu ekleyip karıştırıyoruz ve yarım saat kadar demlenmeye bırakıyoruz. Demlenen içimizi her yaprağın içine 1 tatlı kaşığı kadar olacak şekilde uzunlamasına yerleştirip klasik sarma şeklinde sarıyoruz ve altına yaprak serdiğimiz tenceremizin dibine yatay olarak diziyoruz. (Normalde dikey ve sık sıralar halinde yapılır ama ben çok fazla sarmadığım için yatay yerleştirdim) Bütün yapraklarımızı bu şekilde sardıktan sonra bir miktar sıcak su ile salçamızı açıp sarmaların üstüne döküyoruz ve sarmaların üstünü yaklaşık 1-2 parmak geçecek kadar sıcak su ekliyoruz. Zeytin yağı ve limon suyumuzuda ekledikten sonra sarmalarımızın üstüne bir tabak yerleştirip kapağını kapattıktan sonra kaynayıncaya kadar harlı ateşte kaynadıktan sonrada kısık ateşte yaklaşık 40 dk kadar ( pişip pişmediğini kontrol ederek) pişiriyoruz. (Düdüklü tencerede daha kısa zamanda olur fakat onun için dikey ve sık aralıklarla yerleştirmek lazım) Biraz ılıyınca yada soğuk olarak servis edebiliriz. Afiyet olsun...

1 yorum:

  1. Ellerinize sağlık ...
    Taze yaprak tadında sarmalar hazırlamak isterseniz % 100 Tuzsuz doğal Tokat Asma yaprağını www.tazeyaprak.com adresinden satın alabilirsiniz.Sevgiler...

    YanıtlaSil