27 Kasım 2012 Salı

TAHİNLİ KATMER & İÇLİ ÇÖREK




Nam-ı diğer gözleme ama bizim deyimimizle içli çörek ve herkezin bildiği tahinli katmer yıllar geçsede lezzeti hep aynı kalan nesilden nesile aktarılan evrensel bir tarif her yörenin farklı şekillerde yaptığı ve adlandırdığı bu lezzetli hamur işlerini bu seferliğe mahsus katmer için hazırladığım mayasız hamurundan yaptım.

MALZEMELER
Hamur için
5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
Ilık su

İçli çörek için
200 gr beyaz peynir
Bir tutam maydonoz
1 adet (yumuşak olmayan) domates

Katmer için
125 gr margarin
1 su bardağı kadar(+-) tahin

HAZIRLANIŞI
Ununmuzu derin bir karıştırma kabına alıp tuzumu üzerine ekliyoruz yavaş yavaş su ilave ederek kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur hazırlıyoruz. Üstünü kapatıp yarım saat kadar dinlendiriyoruz. Bu aşamada çöreğimiz için iç malzemlerimizi doğrayıp içimizi hazırlıyoruz, katmer için yağımızı eritiyoruz. Dinlenen hamurdan katmer için avuç içimizi dolduracak büyüklükte 3 tane beze yapıyoruz kalan hamuru çörek için cevizden biraz büyük bezelere ayırıyoruz. Katmer için açabildiğimiz kadar büyük bir şekilde açtığımız hamurumuzun ortasına 3-4 kaşık tahin ve aynı şekilde yağ döküp tüm hamurun üstünü tahin ve yağ ile kaplanmasını sağlıyoruz. Orta kısmından parmağımızla delip dışarı doğru kıvırıp sonuda kadar hamurumuzu sarıyoruz ve kıvırıyoruz ve uzunca bir hamur elde ediyoruz bunu uzun kısmından içe doğru yuvarlak bir şekilde sarıp iki adet katmer hamuru elde ediyoruz ve buz dolabında yarım saat kadar dinlendirdikten sonra ince bir şekilde açıp teflon tavamızda pişiriyoruz. Çörek için aldığımız bezeleri yemek tabağı büyüklüğünde açıp bir yarısına iç harcımızı koyduktan sonra diğer yarısını üzerine kapatıp pişiriyoruz. Afiyet olsun...

2 yorum:

  1. Eline sağlık yanına sıcacık bir çay ne iyi gider..

    YanıtlaSil
  2. mııı mııı canım çekti:)

    YanıtlaSil