19 Kasım 2012 Pazartesi

PATLICAN KEBABI



Eskiden bir yemeği yapmak için uzun uzun araştırır aralarından derlediklerimi birleştirir sonrada denerdim, hatta bu sayede evde geniş bir yemek kitabı arşim oluşmuş durumda, ama artık bazı yemekleri yaparken evdeki malzemeleri kullanıp yeni tarifler çıkartabilicek duruma geldiğimi hissediyorum. İşte buda o tariflerden birisi, buzdolabında kalan ve bozulmasından korktuğum birkaç tane patlıcan ve bayatlamış ekmeklerden yola çıkarak yaptığım o tarif...

MALZEMELER
3 adet patlıcan
2 adet domates
2 baş kuru soğan
3 adet yeşil biber
3-4 diş sarımsak
300 gr orta yağlı kıyma
1 adet yumurta
1 avuç kadar bayat ekmek içi (yoksa bikaç kaşık galeta unuda olur)
1 tutam maydonoz
Tuz, Karabiber, pulbiber
2 yemek kaşığı domates salçası + 1 su bardağı sıcak su
4-5 yemek kaşığı sıvı yağ

TARİFİ
3 adet patlıcanımızı alaca soyup 2 parmak genişliğinde doğradıktan sonra tuzlu suya bastıralım bu arada köftemiz için kıymamızı geniş bir kaba alıp üstüne yumurtamızı, ıstatıp sıktığımız ekmek içimizi, maydonozumuzu, damak tadımıza göre tuz, karabiber ve pul biberimizi ekleyip iyice karıştırıyoruz domates, soğan ve biberlerimizede irice doğruyoruz, fırın kabımıza (ben kare borcamda yaptım) önce patlıcanlarımızı yatay olarak diziyoruz, köftemizi ise her patlıcanın üstene bir köfte gelecek şekilde yatay olarak elimizle şekillendirip yerleştiriyoruz domates, biber, soğan ve sarımsaklarımızı gelişi güzel üzerine serpiştipip sulandırdığımız salçamızıda üzerine gezdiriyoruz bu aşamada eğer salçamız tuzsuz ise fırınlamadan önce bir miktar tuz serpebiliriz. Yağımızıda tüm malzemelerin üzerine gezdirdikten sonra fırın kabımızın üstünü alüminyum folyo ile kapatıp daha önceden ısıttığımız 200 derecelik fırında yarım saat pişiriyoruz sonra üzerindeki alüminyum folyoyu alıp 10 dk kadar (kızarması için) fırınlıyoruz afiyet olsun.

1 yorum: