22 Kasım 2012 Perşembe

MERCİMEKLİ KÖFTE




Çalışan hanımlar için iş, ev ve çocuklar üçgeninden arta kalan zaman diliminde bide akşam yemeği yetiştirme derdi doğuyor ve benim için herzamanki gibi kısa zamanda yapılabilecek ve hafif olan hatta çay yanında atıştırmaklık denebilecek tarifler tercihim oluyor. Mercimekli köfte ise hem çay ile hemde yanında limonu, yeşilliği, turşusu ve köpüklü bir ayran ile yenebilecek hemde biz bayanların davetlerimizde, çay sofralarımızda yer alabilecek alternatif tariflerden, hal böyle olunca benimde evimde sık sık yaptığım tariflerden biri haline gelen mercimekli köfte aile bireylerimiz tarafındanda sevilerek tüketilen lezzetler arasında, tarifine gelince...

MALZEMELER
1 su bardağı kırmızı mercimek
2 su bardağı ince bulgur
1 litre su
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1 baş kuru soğan
Yarım demet maydonoz
6-7 dal taze soğan
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1/2 çay bardağı sıcak su
1 çay kaşığı tuz, (damak tadınıza göre +-)
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1/2 çay kaşığı karabiber - pul biber

HAZIRLANIŞI
Yıkayıp derin bir tencereye aldığımız kırmızı mercimeklerimizi 1 litre su ile pişiriyoruz (bu aşamada dikkat edelim taşmasın) mercimekler hafif sulu iken altını kapatıp içine 2 su bardağı ince bulgurumuzu katıp karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını öptüp bulgurların şişmesi için 20 dk. kadar bekletiyoruz bu arada küçük küçük doğradığımız soğanlarımızı yağımızla birlikte pembeleşinceye kadar kavuruyoruz sonra üzerine salçalarımızıda ekleyip bir müddet daha kavuruyoruz daha sonra suyumuzuda ekleyip altını kapatıyoruz. Maydonoz ve yeşil soğanımızıda küçük küçük doğradıktan sonra tencedeki şişen bulgur ve mercimekli karışımı geniş bir karıştırma kabına alıp üzerine yaktığımız salçamızı, doğradığımız yeşilliklerimizi tuz ve baharatlarımızı ekleyip iyice karışana kadar 10-15 dk yoğuruyoruz ve köftelerimizi şeklini veriyoruz. Yanında limon ve marol ile servis yapabiliriz. Afiyet olsun...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder