22 Ekim 2013 Salı

AJVAR SOS

Bayram bitti fakat ben kendimi ancak toplayıp yazmaya fırsat bulabildim. Bu sosu bayramdan önceki hafta yapmıştım, ve nerdeyse hepsi bitti. Gerek kahvaltıda, gerekse akşam yemeklerinde tüketebileceğiniz leziz bir sos, biz hemen tüketmiş olsakta, sizler konserve olduğu için güneş görmeyen serin bir yerde uzun süre saklayarak tüketebilirsiniz.

MALZEMELER
2,5 kg patlıcan
1,5 kg kırmızı biber
5-6 adet cin biberi
10 adet domates
3 adet kuru soğan
10 diş sarımsak
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı pul biber
1 yemek kaşığı kimyon
1,5 - 2  yemek kaşığı kadar tuz

HAZIRLANIŞI
Patlıcan ve kırmızı biberlerimizi közlüyoruz. (Ben fırında közledim.) Bu arada geniş bir tencereye sıvı yağımızı alıp yemeklik doğradığımız soğanlarımızı kavurmaya başlıyoruz. Sıra ile cin biberi (asıl tarifde cin biber yok fakat ben biraz acı sevdiğim için kattım, siz dilerseniz kullanmayabilirsiniz) ve yemeklik doğradımız domatesleri ekliyoruz. Domatesler suyunu çekene dek pişirmeye devam ediyoruz. Közlenen patlıcan ve kırmızı biberlerimizin kabuklarını soyuyoruz. Suyunu çeken domateslerimize doğradığımız patlıcan ve kırmızı biberlerimizi ekleyip pişirmeye devam ediyoruz. 3-5 dakika birlikte pişirip içine tuz, kimyon ve pul biberimizi ekliyoruz. Tencereyi ocaktan alıp tüm malzemeyi rondadan geçiriyoruz. Sıcaklığını tekrar sağlaması için ocağa yeniden alıp malzemeyi tekrar kaynatıyoruz (çok soğumasada konserve olacağı için kaynar durumda olması lazım). Sosumuzu, yıkayıp kuruttuğumuz kavanozlarımıza sıcağı ile dolduruyoruz. Ağzını sıkıca kapatıp ters çeviriyoruz. Bu şekilde soğuyuncaya kadar bekleyecek. Soğuyunca kavanozu çevirip güneş görmeyen serin bir yere kaldırıyoruz. Dilediğiniz zaman tüketebilirsiniz, afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder